Wat is padel?
Padel is verslavend leuk! Padel is een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur.
- Een padelbaan is 10×20 meter, met wanden van glas en hekwerk.
- Padel speel je als dubbel, 2 tegen 2. In het midden is een net.
- De puntentelling komt overeen met die van tennis.
- Padel staat voor fun en sportiviteit.
- Bekijk de spelregels van padel op de website van de KNLTB.
Padel is uniek
Elke sport heeft zijn eigen, unieke eigenschappen. Om padel goed te spelen komen deze eigenschappen van pas: geduld, snelle reflexen, strategisch denken, gebruikmaken van de muren en de kracht van de tegenstander, teamspirit, samenwerking. Padel heeft iets weg van badminton, tafeltennis, tennis, judo, schaken, squash en allerlei teamsporten.
Padel is verslavend leuk
- Padel is best makkelijk te leren. Het racket heeft geen snaren en dat zorgt ervoor dat de bal makkelijk de andere kant van het net bereikt. Je speelt als beginner al snel een rally.
- De goede returns en verrassende rally’s geven een geluksgevoel door de vrijgekomen endorfine. Je adrenaline stijgt en je speelt met gemak 2 uur achter elkaar.
- Fysiek is padel minder inspannend dan (bijvoorbeeld) squash en de baan is kleiner dan een tennisbaan, waardoor je in minder stappen bij de bal bent.
- Padel. Doe nou maar.
Padel ontstond in 1962
Padel is met 12 miljoen spelers één van de snelstgroeiende sporten ter wereld. In 1962 is padel ‘uitgevonden’ door de Mexicaan Enrique Corcuera. Prins Alfonso introduceerde padel in 1970 in Spanje, nadat hij op bezoek was geweest bij Corcuera in Acapulco. Padel verspreidde zich over andere landen en in 1969 werden de eerste banen in Argentinië gebouwd.
Lees meer over padel op de (Engelstalige) website van de internationale padelfederatie (IPF).
Vanaf de jaren ’00 begon padel ontzettend populair te worden in Zuid-Europa en Latijns-Amerika. Ook in Nederland kreeg deze sociale racketsport voet aan de grond.
Padel in Nederland
In 2011 werd de Nederlandse Padelbond (NPB) opgericht. Deze bond heeft padel in Nederland gepromoot en de aard en herkomst van de sport gekoesterd. Voorop staan de unieke padelcultuur en het bevorderen van de mogelijkheden om padel te beoefenen in Nederland. Met eigen competities, toernooien, clubs, opleidingen en lifestyle.
Sinds juli 2020 zijn de NPB en de KNLTB gefuseerd. Lees meer over de geschiedenis van padel in Nederland op de website van de KNLTB.